beeldmerk
Summerschool 2021
beeldmerk

Voel je vrij!

Webinars terugkijken

Ben je al een geregistreerde gebruiker op Werken aan jouw toekomst: online? Dan kan je gelijk beginnen met stap 6 van onderstaande opsomming! Zo niet, volg dan snel de volgende stappen 1 t/m 6:

1. Meld je aan op de website van Werken aan jouw toekomst
2. Ontvang automatisch een mail met code voor de registratie bij Werken aan jouw toekomst: online 
3. Ga naar academieportal.nl/werkenaanjouwtoekomst?registratie
4. Vul bij 'Registreren' je voornaam, achternaam, privé e-mailadres en code in
5. Ontvang je persoonlijke inloggegevens via de mail voor de online-omgeving en log in
6. Voor de leerlijn 'Summerschool-festival 2021' ga je in de bovenste balk naar de kop 'Leerlijnen', klik deze aan en daarna kom je direct bij de leerlijn uit

Vrijdag 9 juli – thema Mentaal sterk

Mentaal sterk met mindfulness - Sharon van der Sluis (09.30 - 10.30 uur) 

In dit webinar leert Sharon van der Sluis je meer over mindfulness en de invloed daarvan op jouw mentale fitheid. Stress, corona of het thuiswerken hebben daar wellicht een impact op gehad. Mindfulness helpt je bewuster te worden van je automatische patronen, waardoor zichtbaar wordt wat je anders kunt gaan doen. Dit kan jou helpen vitaler en met meer veerkracht in het leven te staan. Tijdens het webinar gaan we oefenen met mindfulness en ga je naar huis met veel tips en mogelijkheden. 

Sharon van der Sluis werkt als talentmanager bij het ministerie van BZK en als mindfulness trainer en coach. Ze helpt professionals om de rust en ruimte te vinden om hun talenten in te zetten. Door te focussen op het hier en nu en zo succesvol te zijn, op het werk maar ook thuis.  

Vraag en antwoord

  1. Hoe vaak pas je mindfulness toe in je dagelijkse leven? Ik probeer elke dag een mindfulness-oefening te doen. Dat kan een bodyscan zijn of juist een kopje thee op de bank. Ik doe dat zelf elke ochtend en dan 10 tot 20 minuten lang. Je mag natuurlijk zelf bepalen hoe lang je dit doet. Tijdstip maakt niet uit. Het is eigenlijk wat voor jou prettig voelt. Ik vind het ’s ochtends prettig, omdat ik die rust dan de hele dag meeneem maar dit kan voor jou anders zijn. Onderzoek heeft aangetoond dat 10 minuutjes per dag, 5 dagen in de week, genoeg is om mentaal fit te blijven.
  2. Hoe kan ik oefenen om, wanneer ik bijvoorbeeld op de bank lig, niet aan mijn e-mails hoef te denken? Verleg je aandacht van je werk door bijvoorbeeld een mindfulness-oefening te doen. Ga niet op je scherm kijken en socials volgen. Hou de aandacht vooral bij jezelf. Bewegen zoals wandelen of dansen is ook een optie. Doe dat vanuit zijn. De ommetje-app is nu helemaal hip, maar het gevoel dat je voor 9 uur moet wandelen voor extra punten is niet mindful. Iets wat mij helpt, is dat mijn pauze ingepland staat in mijn agenda. Dan plannen collega’s er ook niet overheen.
  3. Je kan toch ook in de ‘doen-modus’ zitten maar evengoed genieten van waar je me bezig bent? Dat is helemaal waar. Het is maar net hoe je het bekijkt. Je gaat bijvoorbeeld hardlopen. Je kan gaan hardlopen vanuit de ‘zijn-modus’. Dan ren je op je gemak, je hebt oog voor de omgeving, je bent je bewust van de temperatuur en je hoort dingen. Je zintuigen heb je aan en daar ben je van bewust. Je kan natuurlijk ook vanuit de ‘doen-modus’ rennen. Dan heb je bijvoorbeeld je hartslagband en je sporthorloge om en ga je op pad om je record te verbeteren. In die modus ben je echt gericht op een doel. Je wilt iets bereiken. In de ‘zijn-modus’ heb je juist geen doel. Alles is dan goed, zoals het is. Het hoeft niet anders.
  4. Hoe verhoudt mindfulness zich tot het voor jezelf een prettige situatie creëren bij bijvoorbeeld een moeilijk gesprek dat je de volgende dag hebt? Als je je realiseert dat je de volgende dag een moeilijk gesprek hebt, kun je d.m.v. ademhaling al veel meer rust bij jezelf creëren. Die rust kan je ook meenemen of oproepen op het moment dat het moeilijke gesprek is. Hoe rustiger je bent, hoe beter je kunt relativeren. De emotie die daaronder zit, zal minder opspelen. Vanuit rust kun je veel beter objectief naar bepaalde situaties kijken. Probeer ook met een andere bril naar het moment van morgen te kijken. Even pas op de plaats maken, even in- en uit ademen. Dan voel je de ruimte om anders naar dingen te kunnen kijken. Dat is die veerkracht, waardoor je kunt omdenken.
  5. Geen vraag, maar je kunt Outlook ook zo instellen dat afspraken automatisch 10 minuten korter worden gepland. Ik ben een campagne begonnen voor 5-over tot 5-voor in strijd tegen de ‘Machu Picchu-agenda’. Bedankt voor het delen, dat zou een mooie oplossing zijn om wat meer rust tussendoor te creëren.

Denk je sterk - Annemieke Schoemaker (11.00 - 12.00 uur)

De hele dag spelen er verschillende gedachtes door je hoofd. Sommigen zijn helpend of versterkend, en anderen remmen je juist. Ze kleuren een ervaring donkerder in of geven je stress. Als mens zijn we steeds met onszelf in gesprek, over deze gedachtes. Hoe kun je gedachtes die je tot last zijn of jou stress geven beter analyseren en terugbrengen tot meer helpende gedachtes? Hoe word je beter in dit ‘zelfgesprek’? In dit webinar vertelt Annemieke Schoemaker over de RET-methode en hoe je deze kunt toepassen om dit gesprek met jezelf te versterken of relativeren.

Annemieke Schoemaker is trainer en coach bij CNV Connectief, auteur van twee boeken over Werkplezier en werkdruk. Zij geeft trainingen en lezingen over zelfmanagement, stress en werkplezier. 

Vraag en antwoord

  1. Krijgen wij de sheets voor bijvoorbeeld het stappenplan en de vragen die daarbij horen? Wij zetten binnenkort de bijbehorende documenten in de online omgeving van Werken aan jouw toekomst: online. Daar kan je ook het webinar terugkijken.
  2. Soms voelt het alsof ik mezelf voor de gek moet houden om het anders te doen, dan zie ik het als een trucje dat bij mij niet werkt. Ik weet dat ik deze gedachten er zelf bij maak en vind het moeilijk dit te doorbreken, hoe kan ik dit doen? Ik heb de gedachte dat ik te sterk ben voor mezelf om te rationaliseren. Als je krachtig bent en ook overtuigd bent van hoe het is en hoe je bent, dan is het heel lastig om dat te veranderen. Dan zou ik zeggen, maak die verandering echt zo klein mogelijk. Het is geen trucje namelijk. Als ik een klein beetje anders denk, dan gaat het al fysiek anders in mijn lichaam werken. Het schijnt ook dat er een correlatie is tussen je hartritme en je hersens. Als je je hartslag omlaag brengt, dan denkt je lichaam al snel: de stress is weg, er is minder gevaar. Mindfulness is 1 manier om hiermee om te gaan en de ander is met die gedachtes hele kleine veranderingen doorvoeren. En steeds weer opnieuw. Het geeft ook niet als het niet lukt. Door het telkens opnieuw te probereen, kan je die sterkte gedachtes doorbreken.
  3. Je hebt het over positiever over iets denken. Maar eerder zei je: een ideaalplaatje bedenken maakt je ongelukkig. Hoe verhoudt zich dat tot elkaar? Ja, dat is helemaal waar. Daar bedoel ik mee dat je niet van het een naar het ander schiet. Je hoeft iets niet helemaal om te draaien. Je hoeft niet van negatief naar ideaalplaatje te gaan. Het gaat erom dat je een verhaal in eerste instantie misschien negatief interpreteert en dat je daar een wat positievere interpretatie aan geeft.

Documenten